Paisley Patroon

Paisley Patroon
Paisley Patroon

Paisleyprint..... 

Ik vind deze print een rijke uitstraling hebben.

Altijd "sjiek"

Kon het echter nooit verklaren.

Nooit heb ik de geschiedenis geweten van De Paisley. Tot op heden...!


Ik spreek dan ook liever over Paisleypatroon in plaats van Paisleyprint. Bij dit laatste gaat de rijke uitstraling en het sjieke ervan verloten.

Dat voelt voor mij niet goed.De uitleg hieronder verklaardt alles.Paisley is de aanduiding voor een abstract textielmotief dat grofweg een soort platvorm met een spits toelopend einde voorstelt, een soort grote komma.

De naam is afkomstig van de in de regio Strathclyde in Schotland gelegen stad Paisley.


Van oorsprong bestaat het motief voornamelijk uit roodtinten. De Schotse replica's verschenen al snel ook in andere kleuren.


Britse Koloniale soldaten namen de sjaals van Kasjmier mee aan het begin van de 19e eeuw naar Engeland. Queen Victoria kreeg er een kado en was meteen verkocht. Mede dankzij haar werd dit patroon een trend.


Door het gebruik aan het hof van Victoria werd het motief al snel populair. Maar door de hoge kosten van de import bleef het gebruik voorbehouden aan de hogere klasse.


Door de komst van de "Jacquard" weefgetouwen werden meer variaties mogelijk.


Tegenwoordig wordt Paisley steeds minder echt geweven en vaker gewoon gedrukt op de stof. Minder mooi, maar sneller en dus goedkoper.


Als je erop let zie je het patroon overal terugkomen. Allereerst in shawls en stropdassen. Maar ook in kleding en meubelstoffering.


Paisleyprint komt steeds weer terug in de mode en is blijvend populair bij liefhebbers van spiritualiteit.

De druppelvorm is het teken van leven of vruchtbaarheid.


Sjiek hé 🧤

Reactie schrijven

Commentaren: 0